top of page
  • Writer's pictureCasa di Melone

Kinek jó, kinek nem jó hír... Idén húsvétkor  Velence belépő nélkül látogatható még!

Updated: Mar 27

 Velence egy varázslatos város, rajtam kívül még sokan rajonganak érte a világon. Évente több millió turista úti célja, de Velence igen törékeny város. Szabadtéri műemlékként számon tartott épületei, csatornái, minden utcájában fellelhető műalkotásai a világon egyedülálló örökséggé teszik, amelyet érdemes megvédeni!


Velence belépő szedésére határozta el magát hosszas mérlegelés után.

Velence belépő
Amikor a turistának is elege van a tömegből

A város önkormányzati képviselő-testülete úgy döntött, hogy korlátozza a turisták belépését, ahogy több évvel ezelőtt (2019) javasolta, belépőjegy bevezetésével, amely lehetővé teszi a beáramlás szabályozását. A jegyet nem szabad összetéveszteni az idegenforgalmi adóval, amelyet a turisták már fizetnek a városi szálláshelyeken való tartózkodásért.


A turistáknak is jobb az élhetőbb Velence


Januárban Velence önkormányzata  megerősítette a dátumokat és a költségeket. 2024-ben, április 25-től kezdődően gondosan megválasztott időszakokban, ahol általában nagyobb a turista áradat, Velence belépő fizetésére kötelezi a turistákat. A javaslat célja, hogy Velencét élhetőbbé tegye a mindennap ott élők és az ott dolgozók számára. 

Velence belépő
Az egész évben népszerű Velencében is vannak extrém forgalmú időszakok

Januárban Velence önkormányzata  megerősítette a dátumokat és a költségeket. 2024-ben, április 25-től kezdődően gondosan megválasztott időszakokban, ahol általában nagyobb a turista áradat, Velence belépő fizetésére kötelezi a turistákat.


Belépőjegy Velencébe: 2024 napjai


Az 5 eurót 2024-ben Velence városában a legnagyobb látogatással járó hétvégéken kérik: április 25. és 30. között , május 1. és 5. között, május 11. és július 14. között minden hétvégén, kivéve június 1-jén és 2-án.  Nincs beütemezett ellenőrzés a húsvéti hétre!!!

Velence belépő
Ezekre a dátumokra figyeljünk!

Velence belépő alól mentesülők pedig a következő személyek:


A lakosok és hozzátartozóik harmadfokig, a Velencei Önkormányzatban születettek, ingatlantulajdonosok, diákok és dolgozók Nem kell fizetniük ideiglenes lakosoknak, venetoi lakosoknak, 14 év alatti gyermekeknek, valamint a fogyatékkal élőknek, de kísérőiknek le kell foglalniuk, viszont nem kell fizetniük.

Velence belépő
Fondaco dei Tedesci áruház tetőteraszáról hétköznap akár egy nyugisabb Velence látványa is fogadhat.

A forgókapuk


A kezdeményezés egyik leghevesebb kritikája az ellenőrzések lebonyolítására vonatkozott. Különféle megoldási javaslatok hangzottak el, de úgy tűnik, a választás a legkevésbé igényes, kevesebb személyzetet igénylő, leggazdaságosabbnak tartott forgókapukra esik. A forgókapukat a turisták által leginkább megközelíthető helyeken helyezik el. Aki Velence belépő nélkül tartózkodik a városban pénzbírsággal sújtható!

(QR-kód) megszerzésére szolgáló platform a https://cda.ve.it címen érhető el. A jogcím a hozzájárulás befizetését, illetve a kizáró/mentességi feltételt igazolja, és azt mindvégig az ottlét alatt meg kell őrizni.


Új korlát csoportok és turistacsoportok számára


A turistacsoportokra is korlátozások lépnek életbe. Az új szabályzás azt írja elő, hogy a Velence történelmi központjába, valamint Burano, Murano és Torcello szigeteire látogató szervezett csoportok legfeljebb 25 főből állhatnak.

Velence belépő
Burano "holt szezonban" egy ködös délelőttön

Ha tehetjük, próbáljuk meg elkerülni a hétvégéket, nem is az 5 euró miatt, hanem mert ezeken a napokon általában nagyobb a zsúfoltság a városban. Hétköznap kevesebb a sorbaállás, könnyebben lehet kapni éttermi asztalt. Ha lehetőségünk van rá, érdemes lehet a szezonon kívüli időszakot választani, nagyobb ünnepeket, karnevál idejét és a nagy nyári szabadságolások idejét kerülni. Utóbbi a hőség szempontjából is jó tanács.

Velence belépő
Az se rossz, ha a vaporetto még ülőhellyel is kecsegtet minket.

 

 

 

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page