top of page
  • Writer's pictureCasa di Melone

Velencei karnevál 2024-ben is!

Updated: Jan 6

Évente több millióan(!) özönlenek a lagunák városába, hogy  a velencei karnevál részesei lehessenek. Egy ikonikus esemény, amelynek eredete évszázados.


velencei karnevál
Karnevál gyönyörű keretben

Velencében lenni a karnevál idején olyan lehetőség az életben, amelyet nem lehet kihagyni. Egyszer mindenképpen, de vannak olyanok (mint én), akik akár minden évben felkeresnék.


velencei karnevál
Kapcsolatba lépni a varázslattal...

Cominciamo! (Kezdjük is el!)


Történetiség


Mi is pontosan a karnevál ?

A kifejezés a carne vale, „búcsú a hústól”, kifejezésből ered. A karnevál nagy lakomáira, mulatságaira és minden testi élvezetre utal, a nagyböjt (absztinencia és böjt időszaka) kezdete előtt. Incarnare… Más testét, személyiséget megjeleníteni… Amikor elmenekülünk a valóságunkból, és felveszünk egy álarcot és jelmezt, valójában egy másik személyt inkarnálunk.

A farsangi hagyomány ősi eredetű, már az ókori időkben is volt az évnek olyan időszaka, amikor megengedettek voltak azok a rituálék, amelyben a társadalmi osztályok közötti merev rendet felforgatták.

1296-ban a köztársasági szenátus rendelete a „hamvazószerdát” (böjt kezdete) megelőző napot munkaszüneti nappá nyilvánította. A velencei karnevál célja az volt, hogy a lakosságnak, különösen az alsóbb osztályoknak megadják a teret a szórakozásra és ünneplésre, a Velencei Köztársaság szigorú erkölcsi szabályok által keltett feszültségek és rossz érzések kivezetéseként. A maszkviselésnek köszönhetően a teljes anonimitás garantált volt. Ez a társadalmi megosztottság egyfajta megszüntetését eredményezte és módot teremtett a nemesi emberek és parasztok közötti különbségek elrejtésére.


velencei karnevál
Csoportok titokzatos egyénekkel

A velencei karnevál történetének szomorú fejezete, hogy 1797-ben jött a francia invázió, majd az osztrák megszállás, ez nemcsak Velence függetlenségének, hanem a karneválnak is véget vetett. Az ünnepléseket betiltották, és szigorúan tilos volt a maszkok használata. Ez a tilalom közel 200 évig tartott. Csak 1979-ben állították helyre ezt a ma is átélhető ősi hagyományt.


velencei karnevál
Csatornák egyike

Manapság


Napjainkra a velencei karnevál visszatért ahhoz a hedonista, rangos ünnepséghez, amely akkor volt, amikor a Velencei Köztársaság volt a világ közepe.

Elvarázsolt hangulat tölti be Velence utcáit és tereit, a helyiek és a világ minden tájáról érkező látogatók pedig kidolgozott jelmezekbe és maszkokba öltöznek. Részt vehetünk zártkörű bulikon, álarcosbálokon, vagy egyszerűen csak elveszhetünk a városban, élvezhetjük az előadásokat, a történelmi felelevenítéseket a tereken és a csatornák mentén.

A báj, a lelkesedés és a vidámság a mottója ennek az egyedülálló és különleges eseménynek.


velencei karnevál
Előadások városszerte

Velencei karnevál maszk vagy maszk nélkül?


A turisták egy része nem visel maszkot a karnevál idején, noha a maszk fogalma egyértelműen hozzátapad a karnevál fogalmához. A maszk viselése egy módja a személyes identitás, a nem, a társadalmi osztály elrejtésének. A nagy karneváli Illúzió részévé válásnak nem érdemes ellenállni,  ki kell próbálni és bármi megtörténhet!



Miért készítsünk saját maszkot?

A városban számos workshopon részt tudunk venni, ahol elkészíthetjük saját maszkunkat, így plusz egy programmal gazdagíthatjuk a város felkeresését. Ha pénztárcabarát megoldás is fontos, akkor akár előre itthon is elkészíthetjük maszkjainkat. Számos kép- és videóanyag fellelhető a világhálón. De a teljesen egyedi maszk készítése igazi kreatív kihívás. Nem utolsó sorban számomra így már tulajdonképpen itthon elkezdődik a velencei karnevál.


Velencei karnevál eseményei


Vannak tradicionális történelmi hagyományokkal rendelkező  események, mint a La festa delle Marie (Máriák ünnepe), Volo dell'Angelo (Angyal repülése) vagy a Festa Veneziana sull'acqua (Vízi fesztivál) és még jónéhány. Valamint évről-évre kiegészül újabb programokkal az esemény.


velencei karnevál
Gyönyörű színharmónia

A 2024-es karnevál viszonylag hamar lesz, január 27-től február 13-áig tart.

A karnevál hivatalos oldalán érdemes tájékozódni az eseménynek menetrendjéről.


Caorléból Ceggia vasútállomáson felszállva a vonatra, kényelmesen 1 óra alatt Velence egyik központi helyszínére érkezünk, a Santa Lucia pályaudvarra. Többször tesztelve, egynapos kirándulásnak tökéletesen vállalható.



A velencei karnevál 2024-ben ismét egy kihagyhatatlan élményt ígér, egy olyan esemény, amelyben a múlt, a kreativitás és a szórakozás egyaránt helyet kap.

 

 

 

99 views0 comments

Comments


bottom of page